Proč teď nekupovat zlato
05. 09. 2020

Proč teď nekupovat zlato

Základní investorskou chybou je kupovat něco v době, kdy je daná cena na vrcholu a v mediálním prostoru probíhá ohledně toho úplné šílenství. Většinou pak totiž následuje strmý pád a ustálení se ceny daného aktiva na nějakých dlouhodobě průměrných cenách.

Aby to nevypadalo, že jsem opravdu zaujatý jen pro akcie, i ony si tímto scénářem prošly. A to konkrétně kolem roku 2000 v období tzv. "technologické bubliny". Krásně to ale bylo vidět především v roce 2017 na kryptoměnách a Bitcoinu a letos to vidíme (už podruhé během jedné dekády) na zlatě.

A právě to je tématem dnešního článku/videa/podcastu. Vycházet přitom budeme jak jinak než z historie a to konkrétně z přiloženého grafu z knihy Jeremyho Siegela "Stocks for the long run". Vidíme tak víc jak 200 let trvající historii reálných výnosů (tzn. už očištěných o inflaci) u různých tříd aktiv.

Akcie jako jasný vítěz napříč časem

Potvrzuje se, že akcie jsou na dlouhodobý horizont tou zdaleka nejlepší volbou a v tomto měřítku, kdy i několikaleté krize a recese působí jen jako drobné zoubky, se v podstatě jedná o neustále rostoucí přímku. Vždycky to tak bylo a s největší pravděpodobností to tak i vždycky bude.

Nějaký slušný výsledek zaznamenaly už jen dluhopisy (do budoucna s nimi už ale díky aktuálnímu období "nového normálu" v podobě bezprecedentně nízkých úrokových sazeb nelze moc počítat), "bills" jakožto peněžní trh (velmi zjednodušeně řečeno bankovní vklady) jsou už na tom bídně a hotovost přináší dlouhodobě jen ztrátu.

A pak tu máme ono zlato. Pokud tak prodejci zlata tvrdí, že zlato je uchovatel hodnoty, tak to není lež jen s velmi odřenýma ušima. Jak můžete vidět sami, zlato dlouhodobě poráží inflaci jen pár desetinek procent.

 

Pozor na prodejce zlata

Dalším častým argumentem prodejců zlata je, že jde o konzervativní investici. Sami si najděte na internetu graf vývoje zlata a uvidíte, že kolísavost je srovnatelná nebo i vyšší než u akcií. Dále se často široké veřejnosti nabízí různé programy "zlatého spoření". Kdy si podobně jako u podílových fondů nebo penzijního spoření odkládáte měsíční částku a v momentě, kdy za to půjdou nakoupit celé uncové slitky, vám společnost pošle vaše cihličky až do domu.

Vypadá to hezky. Problém je ale v tzv. spreadech (rozdílu mezi nákupní a prodejní cenou zlata) a obrovské, často i v několika desítkách procent se pohybující marži obchodníka. A platí, že čím nižší gramáž, tím víc přeplatíte. Spoření do zlata se vám tak nikdy nemůže vyplatit.

Závěrem chci rozhodně zdůraznit, že nejsem kategorický odpůrce zlata jako takového a dle mého v minoritním počtu má svoje místo v dlouhodobém, permanentním portfoliu. Vyplatí se ale vzhledem k výše uvedenému pořizovat ho až od vyšších částek a hlavně je extrémně důležité (ne)nakupovat ho ve vhodnou dobu.

Prodejci zlata často argumentují úlohou zlata v opakujících se ekonomických cyklech. To je pravda, pokud uděláte přesný opak, než vám tvrdí. Nenakupovat v bublině, jako kolem roku 2011 a nyní, ale právě v mezi obdobých. V době ekonomické konjunktury a akciového růstu, kdy zlato prostě není cool a v hledáčku investorů. A je tím pádem levné. Zákon nabídky a poptávky. A kde byli tito lidé v době, kdy po zlatu s nadsázkou ani neštěkl pes?

Zlato v portfoliu ano, ale s podmínkami

Primární investiční funkce zlata je jakožto "bezpečného přístavu". Jako tzv. hedge v portfoliu zafunguje skvěle právě v době, kdy nastává panika na trzích. Jako tomu bylo např. letos na jaře v koronakrizi.

V ten moment, kdy už máte zlato dávno nakoupeno na nízkých hodnotách, vám tak alespoň nějaká část portfolia roste a v ještě lepším případě pak můžete tento zisk realizovat a získanou hotovost využít k nákupu akcií ve slevě.

Toto však platí jen když investujete do zlata skrze ETF fondy. Pokud se totiž dokážete oprostit od mentální kotvy, že zlato musím držet fyzicky v ruce, dává vám jeho virtuální podoba mnohem větší variabilitu jak samozřejmě ve smyslu skladování, tak i v jeho investičním využití.

 

PS: Chcete nekonečnou rentu? Proč se neinspirovat v zahraničí. Ukážu vám konkrétní portfolia světových nadací. Stáhněte si E-book a nechte se inspirovat.

 

Marek Odehnal, MBA
Autor: Marek Odehnal, MBA

Měníme styl investování v Česku! Naší misí je všeobecné nahrazení přístupu, kdy vám finanční poradci, bankéři nebo prodejci různých dluhopisů či zlata jen udávají svoje "zboží" za provizi. Svou vizi naplňujeme díky transparentnímu modelu přímého honoráře od klienta za expertizu, skutečné poradenství a nezávislý přístup.

Jak je běžné například u advokátů a jak je běžné u investičního poradenství v USA, Velké Británii nebo Švýcarsku. Poradenství jako řemeslo, ne obchod. Svou odbornost stavíme i na maximální specializaci a fokusu - řešíme s klienty pouze a jen investice.

V neposlední řadě je to pak osobní investiční příklad zakladatele firmy Marka Odehnala, který je sám úspěšných investorem-rentiérem a nebojí se o toto know-how a zkušenosti podělit se svými klienty.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

"JAK INVESTUJÍ SVĚTOVÍ MILIARDÁŘI?"

zpracováním osobních údajů