Jak chápat investiční riziko?
12. 07. 2020

Jak chápat investiční riziko?

Riziko je nedílnou součástí investování a jako k takovému je třeba k němu přistupovat. V dnešním zamyšlení si ale ukážeme, že bychom ho měli chápat jinak, než je běžné v tradičním pohledu na věc.

Ten totiž vychází z akademických učebnic a v praxi se s ním setkáváme u investičního dotazníku, nedílné zákonné součásti každé zakladní investice na regulovaných trzích.

Ten, jak známo, využívá investiční trojúhelník, kde na jednotlivých hrotech najdete likviditu, riziko a výnos. A vždycky je to "něco za něco".

 

Investiční trojúhelník jako mantra

Konzervativní investice do fondu státních dluhopisů rozvinutých zemí nabídne bezpečí a likviditu, ale i výnos, který nestojí za řeč. Nemovitost na pronájem je poměrně bezpečná a výnosná (součet růstu její tržní ceny a nájemného) investice, ale s likviditou je to horší.

V určitých obdobích ji budete k prodeji nabízet měsíce, nebo i roky, pokud nechcete prodat pod cenou. A jak jsou na tom akcie? Z tohoto laboratorního pohledu nabízí skvělé zhodnocení a likviditu, ale také vysoké riziko. Jaké? Dočasné kolísání hodnoty investice.

A teď přichází ono zamyšlení. Pokud investujeme kvůli svým cílům za 15, 20, 30 let a jde nám o pozitivní výsledek, není úplně jedno, co se děje po cestě? Historie nám totiž ukazuje, že ať vezmeme na (amerických) akciích jakoukoliv časovou periodu dlouhou aspoň 15 let, nebyly akcie ani jednou ve ztrátě. Ani jednou. Učebnicový pohled na rizikovost akcií se tak stává velmi relativní.

 

Trvalá ztráta kapitálu může být fatální

To, co je v investování skutečně největším rizikem, je nedosažení našich cílů. To může být kromě inflace způsobeno především tzv. "trvalou ztrátou kapitálu". Neboli situací, kdy nenavratně přijdeme o vše, nebo min. o většinu původně vložené částky.

Přesně takovým případem můžou být různé alternativní investice, některé velmi svojské strategie fondů kvalifikovaných investorů nebo nejokatěji firemní dluhopis nějaké malé české firmy. Ano, váš vklad během doby investice nijak nekolísá, ale právě ono tržní ocenění přitom dává jasnou a nezkreslenou zprávu, jak na tom jste.

Tento pocit falešného bezpečí velmi často ve výsledku narazí na kompletní nesplacení vkladu v případě krachu dané firmy. Naopak riziko, že by zkrachoval celý světový akciový nebo dluhopisový trh největších firem planety je spíš jen hypotetické. Takže, co je to investiční riziko? Dočasné kolísání hodnoty nebo trvalá ztráta kapitálu? Jednoznačně to druhé.

 

PS: Chcete nekonečnou rentu? Proč se neinspirovat v zahraničí. Ukážu vám konkrétní portfolia světových nadací. Stáhněte si E-book a nechte se inspirovat.

Marek Odehnal, MBA
Autor: Marek Odehnal, MBA

Měníme styl investování v Česku! Naší misí je všeobecné nahrazení přístupu, kdy vám finanční poradci, bankéři nebo prodejci různých dluhopisů či zlata jen udávají svoje "zboží" za provizi. Svou vizi naplňujeme díky transparentnímu modelu přímého honoráře od klienta za expertizu, skutečné poradenství a nezávislý přístup.

Jak je běžné například u advokátů a jak je běžné u investičního poradenství v USA, Velké Británii nebo Švýcarsku. Poradenství jako řemeslo, ne obchod. Svou odbornost stavíme i na maximální specializaci a fokusu - řešíme s klienty pouze a jen investice.

V neposlední řadě je to pak osobní investiční příklad zakladatele firmy Marka Odehnala, který je sám úspěšných investorem-rentiérem a nebojí se o toto know-how a zkušenosti podělit se svými klienty.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

"JAK INVESTUJÍ SVĚTOVÍ MILIARDÁŘI?"

zpracováním osobních údajů