Největší firmy světa - jak to bylo, je a bude?
24. 05. 2021

Největší firmy světa - jak to bylo, je a bude?

V případě, že už jste rentiérem a čerpáte svou nekonečnou rentu, ale i v případech, kdy jste teprve na cestě k vaší vytoužené rentě a jste tzv. "budoucím rentiérem", je třeba klást hlavní důraz na bezpečnost a splnitelnost těchto cílů. Právě proto v naší poradenské firmě ODEHNAL & PARTNEŘI vyznáváme investiční strategii wealth protection, která staví na široce diverzifikovaných řešeních pomocí indexových ETF fondů.

Proč je tato strategie z dlouhodobého hlediska tou nejvhodnější si ukážeme i v tomto článku. Jako příklad nám poslouží index S&P 500, který sdružuje ty aktuálně největší firmy USA (a tím pádem defacto i celého světa), seřazené podle své velikosti. A my se v dnešním tématu podíváme na to, jak se v průběhu času měnilo 5 největších firem tohoto žebříčku a co si z toho odnést pro naši investiční strategii.

Od ropy po informační technologie

V roce 1980 byli lídry trhu IT veterán IBM, největší tamní poskytovatel telekomunikací AT&T nebo ropný těžař Exxon Mobil, doplněný ještě třeba firmou Schlumberger. Tu ani já už dnes pořádně neznám, což jen potvrzuje hlavní myšlenku dnešního článku.

Za 10 let, v roce 1990, sice vedení pelotonu dál drželo IBM spolu s Exxonem, ale do popředí se dostal i konglomerát General Electric (u nás známý hlavně dřívějším vlastnictvím GE Money Bank, dnešní Monety) nebo další ropný těžař Shell.

O další dekádu později už se v Top 5 udržel jen Exxon a doplnili ho například farmaceutický gigant Pfizer nebo lídr tehdejší technologické bubliny Cisco Systems, dnes známý díky remote pracovním službám a cloudovým řešením.

Vedoucí představitele předchozí desetiletky už zná většina z nás. Předzvěst současné dominance IT sektoru představoval Microsoft (tehdy zaměřený ještě především na prodej licencí operačního systému Windows a kancelářského balíku Office) a Apple, tehdy ještě primárně díky multimediálnímu obchodu iTunes a prvním modelům iPhonu.

Budoucí hvězdy dnes neznáme

A jak vypadá situace dnes? O prvenství se delší dobu přetahoval Amazon s Applem, nakonec vyhrál Jeff Bezos. Dále máme v Top 5 Google (pod označením Alphabet), Facebook a Microsoft, který se dokázal velmi úspěšně adaptovat na online obchodní model. Jedná se o akcie uskupení FAAMG, o kterém jsem už psal dříve.

A jak to bude vypadat v roce 2030? To nikdo z nás neví. A právě proto nemá cenu sázet na budoucí vítěze. Index je totiž samočistící mechanismus a právě díky investování skrze ETF tak budete držet vždy ty aktuálně nejlepší firmy světa.

  

PS: Chcete nekonečnou rentu? Proč se neinspirovat v zahraničí. Ukážeme vám konkrétní portfolia světových nadací. Stáhněte si E-book a nechte se inspirovat.

 

snimek_obrazovky_2021-05-24_v_13-45-06

Marek Odehnal, MBA
Autor: Marek Odehnal, MBA

Měníme styl investování v Česku! Naší misí je všeobecné nahrazení přístupu, kdy vám finanční poradci, bankéři nebo prodejci různých dluhopisů či zlata jen udávají svoje "zboží" za provizi. Svou vizi naplňujeme díky transparentnímu modelu přímého honoráře od klienta za expertizu, skutečné poradenství a nezávislý přístup.

Jak je běžné například u advokátů a jak je běžné u investičního poradenství v USA, Velké Británii nebo Švýcarsku. Poradenství jako řemeslo, ne obchod. Svou odbornost stavíme i na maximální specializaci a fokusu - řešíme s klienty pouze a jen investice.

V neposlední řadě je to pak osobní investiční příklad zakladatele firmy Marka Odehnala, který je sám úspěšných investorem-rentiérem a nebojí se o toto know-how a zkušenosti podělit se svými klienty.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

"JAK INVESTUJÍ SVĚTOVÍ MILIARDÁŘI?"

zpracováním osobních údajů