Trh v USA vede jen 5 firem. Je to dobře nebo špatně?
12. 12. 2020

Trh v USA vede jen 5 firem. Je to dobře nebo špatně?

V dnešním článku se podíváme na to, jak moc je nyní americký akciový trh koncentrovaný jen v pár gigantických společnostech. Jestli je to špatně? A není lepší sázet na jiné trhy?

Na přiložené infografice můžete vidět, jak moc velký je podíl hlavních technologických hráčů na indexu S&P 500. Data v grafice jsou z letošních prázdnin, nicméně v době vydání tohoto článku je to už téměř 25%. O jaké firmy se jedná? V investorské hantýrce jde o tzv. uskupení FAAMG – Facebook, Amazon, Apple, Microsoft a Alphabet (neboli Google). Narazit můžete i na příbuzný FAANG, kde je pouze místo Microsoftu zastoupena streamingová štika Netflix.

Časy se mění

Pojďme se nyní podívat na stejný index, který velmi věrně reprezentuje hlavní americký akciový trh, v roce 2013. Zaprvé vidíme, že zastoupení firem "velké pětky" je téměř z poloviny jiné. Najdeme tu ropného giganta Exxon Mobil a Berkshire Hathaway Warrena Buffeta namísto Amazonu a Facebooku. A to je pouhých 7 let nazpátek. Především si ale všimněme, že tito dominantní trží hráči tvořili jenom necelých 12% celého amerického akciového trhu.

Zároveň je taky zajímavé zjištění, že pokud by v S&P 500 těchto 5 firem nebylo, nebo pokud by v indexu měly všechny firmy stejnou váhu, výsledky USA by byly velmi podobné jako ostatních světových regionů. Je tedy tak vysoká koncentrace tržního vlivu v současné době ospravedlnitelná?

Králové vládnou právem

Myslím si, že ano. Na rozdíl od technologické bubliny roku 2000 jsou současní akcioví lídři extrémně profitabilní, ziskové firmy s nízkou mírou zadlužení, kterým navíc nejen že pomohl (a stále pomáhá) současný lockdown a koronavirová omezení, ale budou těžit i z trendů, které se v dalších letech touto zkušeností jen urychlí (home office, videomeetingy, další přesun reklamy do online prostředí apod.)

Pokud tak portfolio manažeři řady aktivních podílových fondů už několik let opakují mantru o předraženosti amerického akciového trhu a místo toho investují v Asii nebo Evropě, tento extrémně ziskový vlak jim už ujel a stejně tak i výnosy jejim klientům.

Nechodit proti trhu

Proto i v mojí investičně-poradenské firmě ODEHNAL & PARTNEŘI s klienty investujeme převážně v USA a to prostřednictvím široce diverzifikovaných a nízkonákladových, indexových ETF fondů. V duchu strategie "wealth protection" se nesnažíme být kontrariány a nejdeme proti trhu. Důležitá je pro nás jistota, že klient dojde ke svému cíli. Zlatou střední cestou.

Ale i přesto, že velkou většinu našich portfolií najdete v USA, nesázíme jen na jednu kartu a v menších poměrech u nás najdete zastoupeny i další světadíly, různé měny apod. A nevybíráme ani jednotlivé akcie - i největší firma na světě může zkrachovat. Diverzifikace je tak vždy až na prvním místě.

 

PS: Chcete nekonečnou rentu? Proč se neinspirovat v zahraničí. Ukážu vám konkrétní portfolia světových nadací. Stáhněte si E-book a nechte se inspirovat.

 

trh_v_usa_vede_jen_5_firem_-_je_to_dobre_nebo_spatne_yt

Marek Odehnal, MBA
Autor: Marek Odehnal, MBA

Měníme styl investování v Česku! Naší misí je všeobecné nahrazení přístupu, kdy vám finanční poradci, bankéři nebo prodejci různých dluhopisů či zlata jen udávají svoje "zboží" za provizi. Svou vizi naplňujeme díky transparentnímu modelu přímého honoráře od klienta za expertizu, skutečné poradenství a nezávislý přístup.

Jak je běžné například u advokátů a jak je běžné u investičního poradenství v USA, Velké Británii nebo Švýcarsku. Poradenství jako řemeslo, ne obchod. Svou odbornost stavíme i na maximální specializaci a fokusu - řešíme s klienty pouze a jen investice.

V neposlední řadě je to pak osobní investiční příklad zakladatele firmy Marka Odehnala, který je sám úspěšných investorem-rentiérem a nebojí se o toto know-how a zkušenosti podělit se svými klienty.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

"JAK INVESTUJÍ SVĚTOVÍ MILIARDÁŘI?"

zpracováním osobních údajů