Jak čerpat nekonečnou rentu ze svého portfolia
29. 10. 2021

Jak čerpat nekonečnou rentu ze svého portfolia

Pasivní příjem je něco, o čem sní většina z nás. Nemuset pracovat a když už, tak jen pokud sami chceme a práce nás baví. Cest k pasivnímu příjmu existuje několik. Může to být vybudování podnikání s byznys modelem, kdy zákazníci opakovaně odebírají zboží nebo službu. 

V tomto případě ale nechápeme pasivní příjem správně. Ano, není už třeba tolik energie a úsilí věnovat nové akvizici, ale pokud se o současné zákazníky a klienty nebudete dobře starat, odejdou a s nimi i váš příjem.

Další možností je i investice do nemovitostí. Pronajmu byty a budu jen inkasovat nájem. Toto je další iluze, protože především v případě vícero bytů jde o téměř plnohodnotné podnikání a tomu odpovídající časová náročnost. Vím o tom jako pronajímatel čtyř bytů svoje.

Nekonečná renta jako klíč

Nejlepší možností je tak čerpat pasivní příjem z investičního majetku. Toto si ale většina lidí představí tak, že budu postupně odčerpávat z původního vkladu až na nulu. Pracuje se s principem konečné renty a tak to bohužel s klienty řeší i průměrní finanční poradci a bankéři.

Já se ale lehce provokativně zeptám: "A vy víte, kdy umřete? Na jak dlouho vám má renta vystačit? Co když budete žít o 10-15 let déle? Z čeho pak budete financovat svůj vysněný životní styl?"

Odpovědí na tyto otázky je koncept nekonečné renty. Je to o nastavení strategie a investičního portfolia, ze kterého budete pravidelně čerpat výnosy, ale původní majetek nejen že nebude klesat, ale naopak se bude dál zhodnocovat. Pro zcela konkrétní představu. 

Z každého 1 000 000 Kč lze v této strategii čerpat 5000 Kč měsíčně. Sami si pak jednoduchou matematikou spočítáte, kolik peněz je potřeba na měsíční rentu 50 nebo 100 000 Kč. Zní to jako pohádka? Možná, ale opravdu to funguje a tato investiční strategie je prověřená už desítkami let.

Řešení prověřené časem

Jako vzor můžeme použít portfolio Nobelovy nadace. Ta spravuje jmění, ze kterého každý rok vyplácí odměnu laureátovi oné známé Nobelovy ceny. Když se nad tím zamyslíte, je to přesně ekvivalent čerpání renty. Mám portfolio, ze kterého můžu každý rok vyplácet odměnu, aniž by mi kdy peníze došly.

V čem tkví ono tajemství úspěchu této strategie? Jsou to dvě zásady, které jsou alfou a omegou tohoto funkčního systému. Zaprvé je to rozložení portfolia. Zjednodušeně řečeno, rozdělíme majetek do několika typů investic, které se v různých situacích chovají rozdílně a vždy tak alespoň některá část zafunguje. Tímto způsobem zmíněná nadace investuje už zhruba 70 let.

Konkrétně jde o mix akcií, dluhopisů a alternativních investic (nemovitosti, hedge fondy) zhruba v poměru 50-25-25%. Jednotlivé váhy se mírně v čase mění. Když se ekonomice daří, výnos čerpáme z akcií. V době poklesu na trzích čerpáme rentu z části dluhopisů a alternativních investic, které většinou v té době neklesají a proto je v portfoliu máme - výnos je malý, ale zafungují, když to potřebujeme. 

 

Aby renta nedošla

A když přijde opravdu velká krize (jako například rok 2008) a klesá úplně všechno? Pro tyto případy máme vyčleněnou požadovanou rentu na 1-2 roky v hotovosti na úročených bankovních vkladech. I když tak musíme dát dalším složkám portfolia potřebný čas na zotavení, nemáme výpadech v požadovaném pasivním příjmu. Je to o strategickém rozložení na začátku do pomyslných kyblíků, odtud tzv. "kyblíková metoda".

Aby toto vše dlouhodobě fungovalo, je třeba dodržovat druhé pravidlo. Tím je rozumná míra čerpání z portfolia. Zmíněná Nobelova nadace tak čerpá výnos 3,5% plus aktuální míru inflace. To proto, aby laureát obdržel svou zaslouženou odměnu v reálné kupní síle peněz bez ohledu na inflaci, podobně jako jeho předchůdci a následovníci. 

V jiné podobě se tomuto systému taktéž říká "pravidlo 4%", neboli takového procenta výběru prostředků plus aktuální inflace. Potom vám peníze nikdy nedojdou a vy můžete čerpat kýženou nekonečnou rentu v takového výši, kdy inflace nebude hrát roli a váš životní standard bude přesně takový, jaký si přejete.

 

PS: Chcete taky nekonečnou rentu? Proč se neinspirovat v zahraničí. Ukážeme vám konkrétní portfolia světových nadací. Stáhněte si můj E-book a nechte se inspirovat. 

 

Pokud vám předcházející řádky zní jako to, co dlouho hledáte a zároveň disponujete příslušným kapitálem, pojďme se sejít a pokud si sedneme i lidsky, rád s vámi navážu oboustranně přínosnou spolupráci. Do spolupráce ale přijímám i tzv. "budoucí rentiéry", kteří se chtějí vydat na cestu ke své nekonečné rentě a investují proto měsíčně odpovídající částku.

Všechny další informace, mediální výstupy, reference, odborné vzdělání a kontakty najdete zde na webu. Sledujte i moje pravidelné rozhovory o investování s Jirkou Rosteckým na webu www.mladypodnikatel.cz.

Marek Odehnal, MBA
Autor: Marek Odehnal, MBA

Měníme styl investování v Česku! Naší misí je všeobecné nahrazení přístupu, kdy vám finanční poradci, bankéři nebo prodejci různých dluhopisů či zlata jen udávají svoje "zboží" za provizi. Svou vizi naplňujeme díky transparentnímu modelu přímého honoráře od klienta za expertizu, skutečné poradenství a nezávislý přístup.

Jak je běžné například u advokátů a jak je běžné u investičního poradenství v USA, Velké Británii nebo Švýcarsku. Poradenství jako řemeslo, ne obchod. Svou odbornost stavíme i na maximální specializaci a fokusu - řešíme s klienty pouze a jen investice.

V neposlední řadě je to pak osobní investiční příklad zakladatele firmy Marka Odehnala, který je sám úspěšných investorem-rentiérem a nebojí se o toto know-how a zkušenosti podělit se svými klienty.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

"JAK INVESTUJÍ SVĚTOVÍ MILIARDÁŘI?"

zpracováním osobních údajů