ZTRÁTA PLATEBNÍ KARTY - jak postupovat?
19. 07. 2019

ZTRÁTA PLATEBNÍ KARTY - jak postupovat?

V případě ztráty vaší platební karty nastává problém, který ještě před pár lety nebyl tak horký. PIN jste měli schovaný na bezpečném místě a bez něj si zloděj v obchodě neškrtnul. Ale od zavedení bezkontaktního placení vám chmaták může po obligátní "pětistovce" postupně vybílit celý účet.

Ne vždy jde ale o krádež. Po náročné party se sice můžete probudit zděšení ohledně tohoto tématu, ale kartu můžete mít třeba v kapse kalhot nebo v klopě saka. Nejdřív se tak vždy podívejte úplně všude co to jde a až potom přistupte k blokaci karty, ta je totiž nevratná.

POJIŠTĚNÍ KARTY JAKO PREVENCE

Blokace se provádí na nonstop lince (a někdy i v mobilní aplikaci) vaší banky, pro přehled jsem vám níže pod článek přidal tabulku s rychlými kontakty (zdroj: Ušetřeno.cz). Zablokování karty proběhne na základě ověření jména držitele a jeho data narození.

Nová karta vám pak přijde za pár dní a tato operace je zpoplatněna částkou v řádu nižších stokorun. Zvažte proto i pojištění platební karty, ve kterém máte i odcizení osobních věcí nebo dokladů a roční cena pojištění se pohybuje v podobně nízkých částkách.

Pokud máte jen jednu banku, samozřejmě nastává ošemetná situace jak fungovat, než karta dorazí. Buď můžete využít cashback v bance (výběr hotovosti, pozor na podpisový vzor, obzvlášť, pokud jste ho už roky neaktualizovali :) Jestli jste klientem Air Bank, můžete využít jejich náhradní kód pro vklady a výběry, který v těchto případech nahrazuje podpisový vzor a máte tak jistotu, že přijdete k žádané hotovosti.

ŘEŠENÍ V ZAHRANIČÍ VÁS PŘIJDE DRAHO

Samozřejmě se můžete domluvit i s někým blízkým, aby vám vybral hotovost ze svého účtu, kam mu obratem pošlete danou částku přes mobilní nebo internetové bankovnictví. Toto už ale vyžaduje začnou důvěru na obou stranách.

Na závěr, pokud kartu ztratíte v zahraničí, můžete využít u tamních bank služby "emergency card replacement" (náhradní karta) nebo "emergency cash advance" (nouzový výběr hotovosti), u obou služeb se ale připravte na poplatek okolo 4000 Kč.

Audio podcast jako MP3 zde ➡️https://soundcloud.com/marek-odehnal/ztrata-platebni-karty

ztrata_karty-kontakty

Marek Odehnal, MBA
Autor: Marek Odehnal, MBA

Měníme styl investování v Česku! Naší misí je všeobecné nahrazení přístupu, kdy vám finanční poradci, bankéři nebo prodejci různých dluhopisů či zlata jen udávají svoje "zboží" za provizi. Svou vizi naplňujeme díky transparentnímu modelu přímého honoráře od klienta za expertizu, skutečné poradenství a nezávislý přístup.

Jak je běžné například u advokátů a jak je běžné u investičního poradenství v USA, Velké Británii nebo Švýcarsku. Poradenství jako řemeslo, ne obchod. Svou odbornost stavíme i na maximální specializaci a fokusu - řešíme s klienty pouze a jen investice.

V neposlední řadě je to pak osobní investiční příklad zakladatele firmy Marka Odehnala, který je sám úspěšných investorem-rentiérem a nebojí se o toto know-how a zkušenosti podělit se svými klienty.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

"JAK INVESTUJÍ SVĚTOVÍ MILIARDÁŘI?"

zpracováním osobních údajů