POJISTKA NA BLBOST - na co si dát pozor?
21. 06. 2019

POJISTKA NA BLBOST - na co si dát pozor?

Tenhle název už jste určitě slyšeli. Řada z vás tuhle elementární pojistku má (např. v rámci pojištění domova). Víte ale, k čemu všemu slouží? A jak ji mít správně nastavenou? Dozvíte se v mém dnešním článku. Úvodem, těchto tzv. pojištění odpovědnosti existuje víc druhů. V zásadě tři základní. Na běžný život (o tom si povíme dneska), do práce a pak přímo pro podnikatele a firmy. Pojďme na to!

Pojistce na blbost se oficiálně říká "pojištění odpovědnosti v běžném občanském životě" (tak ji najdete v nabídce pojišťoven) a představte si ji jako povinné ručení pro váš život. Tak, jako u auta zákonné pojištění zajistí náhradu škody když nabouráte jiné auto (a nebo dokonce i zmrzačíte/zabijete lidi uvnitř něho), naprosto stejná analogie platí i pro pojistku na blbost.

VĚCI SI KOUPÍME NOVÉ, SVOJE ZDRAVÍ NIKOLIV

Kontrolní otázka - myslíte si, že větší průšvih je zničená věc nebo zničený lidský život? Odpověď u auta je poměrně jasná, ale stejná logika platí i u pojistky na blbost. Ano, pojišťovna vám zaplatí ty klasické případy, když vaše dítě shodí v obchodě televizi z regálu nebo když kamarádovi omylem rozsednete notebook nebo mu shodíte mobil ze stolu. To ale není žádná osudová tragédie.

Jak se říká, neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. A takové pak přichází, když například vaše dítě nečekaně vběhne do silnice, protijedoucí cyklista stočí kolo aby ho nepřejel a fatálně se u toho poláme. Potom jdou veškeré léčebné výlohy nebo dokonce i odškodnění z doživotního zmrzačení za vámi jako rodiči dítěte. A nebo to zaplatí pojišťovna. Hm?

Nebo. Představte si, že se na lyžovačce v Alpách na svahu srazíte s rakouským lyžařem a on se, co čert nechtěl, poláme úplně stejně jako onen nešťastný cyklista v prvním příkladu. To je smůla, co? Ten pravý moment zděšení ale přichází až v momentě, kdy si uvědomíte, že veškerá léčba bude tentokrát probíhat v eurech... To pro vás může být likvidační. A nebo to opět půjde za pojišťovnou. Dává to smysl?

Nemusíte ale ani sportovat, ani vychovávat nezbedné ratolesti, aby se něco podobného stalo i vám. Stačí se na ulici s někým srazit při psaní veledůležité esemesky, dotyčný špatně spadne a zlomí si kotník. Do konce života bude kulhat. A odškodnění bude platit kdo? Můžete si vybrat. Když budete přemýšlet zodpovědně.

POZOR NA NÍZKÉ POJISTNÉ ČÁSTKY VE SMLOUVĚ

Z těchto všech důvodu platí, že pojistka na blbost je naprostý základ a měl by ji mít naprosto každý. Jaký nastavit limit krytí? Co nejvyšší, ale minimálně 10 milionů. Tolik je totiž přibližně hodnota lidského života podle Nového občanského zákoníku.

Zakončeme to dnes ale pozitivně, mám pro vás dvě dobré zprávy. Za prvé. Tahle nejlepší možná pojistka v poměru cena/výkon vás vyjde jen na nějakých 1000-2000 Kč ročně. A za druhé, jedna pojistka ve většině případů postačí pro celou vaši rodinu. Raději si toto ještě ověřte u své pojišťovny, ale většinou to tak opravdu bývá.

Věřím, že pro vás tento článek byl užitečný, nabídl podněty k zamyšlení a budu se těšit zase příště.

Audio podcast jako MP3 zde ➡️ https://soundcloud.com/marek-odehnal/pojistka-na-blbost-na-co-si-dat-pozor

Marek Odehnal, MBA
Autor: Marek Odehnal, MBA

Měníme styl investování v Česku! Naší misí je všeobecné nahrazení přístupu, kdy vám finanční poradci, bankéři nebo prodejci různých dluhopisů či zlata jen udávají svoje "zboží" za provizi. Svou vizi naplňujeme díky transparentnímu modelu přímého honoráře od klienta za expertizu, skutečné poradenství a nezávislý přístup.

Jak je běžné například u advokátů a jak je běžné u investičního poradenství v USA, Velké Británii nebo Švýcarsku. Poradenství jako řemeslo, ne obchod. Svou odbornost stavíme i na maximální specializaci a fokusu - řešíme s klienty pouze a jen investice.

V neposlední řadě je to pak osobní investiční příklad zakladatele firmy Marka Odehnala, který je sám úspěšných investorem-rentiérem a nebojí se o toto know-how a zkušenosti podělit se svými klienty.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

"JAK INVESTUJÍ SVĚTOVÍ MILIARDÁŘI?"

zpracováním osobních údajů