POJISTKA DO PRÁCE - má vůbec smysl?
16. 08. 2019

POJISTKA DO PRÁCE - má vůbec smysl?

"Pojistka na blbost" existuje nejen pro váš běžný život, ale i do práce. Jsou to dvě rozdílné věci (třetí pak ještě zvlášť pro podnikatele). Jakou maximální výši škody po vás může chtít šéf? A vyplatí se taková pojistka do práce? Dozvíte se v mém dnešním článku.

Této pojistce se oficiálně říká pojištění odpovědnosti zaměstnance za škodu způsobenou zaměstnavateli při výkonu povolání a můžete si ji zařídit jak pro hlavní pracovní poměr, tak pro různé typy dohod (o provedení práce, o provedení činnosti apod.). Klíčová informace je, že šéf po vás může chtít úhradu škody maximálně do výše 4,5 násobku vaší hrubé mzdy. I kdyby tak vámi způsobená škoda byla vyšší, toto je zákonný strop.

KDYŽ NĚCO ZNIČÍTE NEBO NĚKOHO ZRANÍTE

Vesměs je to proto, že šéf má svoji firmu pojištěnou s nějakou spoluúčastí a právě tu by měla vykrýt vaše "pojistka do práce". Proto si limit krytí nastavte podle vaší mzdy - jsou nějaká tarifní pásma, ale opravdu není nutné platit za zbytečně vysoké limity vůči vaší mzdě.

Pojistit se dají škody na věcech (něco v práci zničíte/rozbijete), na zdraví (kolegovi se něco stane vaší vinnou) nebo tzv. finanční škody (typicky ušlý zisk, kdy firma nemůže kvůli vám fungovat, resp. nemůže dodávat zboží/služby svým klientům). Jen některé pojišťovny ale umí pojistit i vámi (vy)užívané služební věci jako notebook nebo mobil (proto se tomuto v pojistných podmínkách říká "věci užívané") a oříškem je pak tzv. administrativní chyba.

Tedy, ne že byste měli něco rozbít nebo někoho zranit, ale například se seknete v jednom řádku Excelu a firma objedná úplně jiný počet nějakého materiálu. Z mé dřívější poradenské praxe se k tomu postavila vstřícně jen jedna česká pojišťovna a ani tam to rozhodně nebylo stoprocentně pojištěné.

NENÍ TO ÚPLNĚ NEZBYTNOST

Tuto pojistku vám buď zařídí v práci rovnou v rámci kolektivní smlouvy pro všechny zaměstnance, nebo dostanete příkaz si ji někde sami zařídit, případně je to zcela dobrovolně na vás. V posledním případě se pak nabízí otázka, jestli to má smysl řešit.

Jak opakovaně říkám, pojištění slouží jako ochrana před likvidačními věcmi. Jestli tak máte finanční rezervu ve výši statisíců, máte průměrný plat a výše škody by se tak podle pravidla z úvodu článku pohybovala maximálně kolem 100 000 Kč a ještě navíc nepracujete ve výrobě, ale někde v kanceláři, potom tuhle pojistku tak úplně nepotřebujete. Poměr cena/krytí za to nestojí.

Marek Odehnal, MBA
Autor: Marek Odehnal, MBA

Měníme styl investování v Česku! Naší misí je všeobecné nahrazení přístupu, kdy vám finanční poradci, bankéři nebo prodejci různých dluhopisů či zlata jen udávají svoje "zboží" za provizi. Svou vizi naplňujeme díky transparentnímu modelu přímého honoráře od klienta za expertizu, skutečné poradenství a nezávislý přístup.

Jak je běžné například u advokátů a jak je běžné u investičního poradenství v USA, Velké Británii nebo Švýcarsku. Poradenství jako řemeslo, ne obchod. Svou odbornost stavíme i na maximální specializaci a fokusu - řešíme s klienty pouze a jen investice.

V neposlední řadě je to pak osobní investiční příklad zakladatele firmy Marka Odehnala, který je sám úspěšných investorem-rentiérem a nebojí se o toto know-how a zkušenosti podělit se svými klienty.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

"JAK INVESTUJÍ SVĚTOVÍ MILIARDÁŘI?"

zpracováním osobních údajů