Investování může být i pro vás. Dejte si však pozor na emoce a správné načasování
24. 03. 2021

Investování může být i pro vás. Dejte si však pozor na emoce a správné načasování

Možná už patříte mezi zkušené investory a nebo máte s investicemi nějaké zkušenosti. Možná ale teprve přemýšlíte, jestli už není ten správný čas se porozhlédnout po akciích, podílových fondech a dalších investičních příležitostech. Ale stále vás něco brzdí.

Pojďte zjistit, jakým způsobem správné načasování a také emocionální přístup ovlivňují výnosy z investic. Třeba vás to ani nikdy nenapadlo, ale oba faktory mohou být stěžejní pro váš úspěch. Nebo naopak neúspěch.

Když trhy rostou nebo padají

Většina z nás má tendenci investovat v době, kdy trhy rostou. Vypadá to, že je to dobrý nápad, když se vše zvedá. Podvědomě, právě na té emocionální úrovni, máme totiž pocit, že když se hladina zvedá a „lodě jsou nahoře“, je nejlepší čas pro investici. A taky, že je to finančně nejbezpečnější. Jenže právě v tu dobu bývají taky ceny akcií a dalších investičních produktů nejvyšší.

A navíc po růstu téměř vždy následuje i propad. Někdy rychlý a strmý, jindy pozvolný a dlouhodobý. V takových chvílích velká část menších investorů zpanikaří a začne rychle prodávat. Tohle chování je zcela přirozené, ale u investování se rozhodně nevyplácí.

Je totiž úplně běžné, že trhy mění směr a někdy se skutečně chovají jako lodě. V případě velkých výkyvů jsou jako lodě na rozbouřeném moři. Právě tehdy se na investičních trzích nejvíc kupuje a také, a to především, prodává. Jenže prodávat svoje investiční portfolio, když jsou „lodě dole”, není nejlepší řešení. Spíš naopak - vhodnější je nakupování.

Má smysl si investování načasovat?

Ano i ne. Pokud dáte na svoje strachy a budete se řídit emocemi a výkyvy trhu, je pravděpodobné, že budete nakupovat a prodávat ve špatný čas a rozhodně se finanční úspěch nedostaví. Samozřejmě se najdou i takoví, kteří nákup a prodej i v turbulentních časech zvládnou přes případné nepříjemné emoce nebo velké nadšení na jedničku a vydělají slušné peníze. Ale takových je většinou jen pár.

Z dlouhodobého hlediska totiž tato strategie většinou nefunguje. Lepší je si rozplánovat investice v určitém časovém horizontu a pravidelně investovat. Bez emocí a velkého přihlížení k výkyvům trhu.

Pravidelné investování bývá obvykle nejvhodnějším řešením

Pokud si vyberete investování podle předem nastaveného plánu, promyslete si nejprve už zmíněný časový horizont pro své investice i svůj investiční cíl. A pak se svého plánu držte. Vyhnete se tak chybně načasovaným investicím nebo vyrovnáte “chyby” z těch jednorázových nebo “nepovedených”. 

Samozřejmě to neznamená, že vždy budete v plusu, ale při pravidelných vkladech máte z dlouhodobého hlediska větší šanci získat kladné výnosy než při nárazových investicích podle pohybů na trhu. 

Základní investiční rada proto zní: „Buďte trpěliví. A při investování se nerozhodujte jen na základě aktuálních výkyvů trhu, ale na základě svého investičního cíle.“ A pokud vůbec nevíte, jak si ho stanovit a kde vlastně začít, ozvěte se mi. Podíváme se na vaše možnosti a plán pravidelného investování spolu.

Marek Odehnal, MBA
Autor: Marek Odehnal, MBA

Měníme styl investování v Česku! Naší misí je všeobecné nahrazení přístupu, kdy vám finanční poradci, bankéři nebo prodejci různých dluhopisů či zlata jen udávají svoje "zboží" za provizi. Svou vizi naplňujeme díky transparentnímu modelu přímého honoráře od klienta za expertizu, skutečné poradenství a nezávislý přístup.

Jak je běžné například u advokátů a jak je běžné u investičního poradenství v USA, Velké Británii nebo Švýcarsku. Poradenství jako řemeslo, ne obchod. Svou odbornost stavíme i na maximální specializaci a fokusu - řešíme s klienty pouze a jen investice.

V neposlední řadě je to pak osobní investiční příklad zakladatele firmy Marka Odehnala, který je sám úspěšných investorem-rentiérem a nebojí se o toto know-how a zkušenosti podělit se svými klienty.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

"JAK INVESTUJÍ SVĚTOVÍ MILIARDÁŘI?"

zpracováním osobních údajů