5 TIPŮ, JAK SPRÁVNĚ VYBRAT PODÍLOVÝ FOND A ETF
21. 11. 2019

5 TIPŮ, JAK SPRÁVNĚ VYBRAT PODÍLOVÝ FOND A ETF

Když už člověk najde ten svůj cíl a rozhodne se dlouhodobě investovat, přichází další dilema - jaký si vybrat z nabídky podílových fondů a ETF? Jsou jich tisíce, mám investovat na roky až desítky let, co když tady za chvíli nebude?

Přesně v tento moment přichází vhod mých 5 tipů, podle kterých si uděláte prvotní selekci. Nelze začít ničím jiným než poplatky (respektive celkovým součtem nákladů - ukazatel TER). Ty jsou totiž klíčové. Každé 1% ročně navíc vám totiž ve výsledku může ukrojit až několik let čerpání vaší renty.

Ideálním řešením v tomto směru jsou indexové/ETF fondy, kde se bavíme o desetinách % ročně. Ty hledejte u finančních poradců s honorovaným modelem odměňování (čili pouze s odměnou od vás nad rámec těchto fixních nákladů tohoto typu fondů) nebo u vybraných obchodníků s cennými papíry.

FONDY S PROVIZÍ JSOU POPLATKOVĚ DRAŽŠÍ

Kvalitní poradce v provizním obchodním modelu vám je schopen sestavit portfolio z aktivních fondů. Zde počítejte s nákladovostí něco málo pod 2% ročně. Nejčastěji se však setkáte s tzv. „fondy fondů“, které tyto aktivní fondy zabalí do ještě jedné vrstvy a celková nákladovost se pak blíží 3% ročně.

S tímto řešením se setkáte u finančních poradců zpravidla z velkých MLM společností, kteří dělají všechno (pojistky, úvěry, investice jen okrajově) a potřebují, aby za ně klientovo portfolio někdo hlídal, protože si na to netroufají. V takovém případě pak jsou v roli pouhého zprostředkovatele produktu za provizi v podobě vstupního poplatku. O investování přes životní pojištění raději pomlčme.

Další zásadní položkou k výběru je doba fungování fondu. Čím delší, tím lepší. Osobně doporučuji fondy s trváním 12 let a víc. Proč? Uvidíte u nich na reálných datech stress test v podobě velké finanční krize roku 2008. S tím velmi souvisí i doba správy stávajícím portfolio manažerem. Minimální změny v čase na této pozici značí zkušenosti a konzistentnost investiční strategie fondu.

Další podstatnou položkou je velikost fondu – kolik je v něm lidově řečeno peněz. Opět platí, čím větší, tím lepší. Ty největší fondy na světě jsou vlajkovými loděmi svých investičních společností a ty jim věnují ležitou péči. Naopak objemem prostředků malé fondy můžou být sloučeny s jinými nebo zcela zavřeny. Pro představu, i ty největší fondy českých bank jsou v celosvětovém měřítku jen kapkami v moři.

INVESTUJTE PO CELÉM SVĚTĚ

Posledním důležitým kritériem je regionální rozložení fondu. Pokud máte jen jeden, snažte se vybírat tak, aby byl co nejvíce globální a reflektoval tak celý svět a ty největší hybatele celosvětové ekonomiky. Nikdy nesázejte na jeden sektor nebo zeměpisnou oblast, to je ruleta, která spíš nevyjde než vyjde. Aktuální rozložení světového akciového trhu podle metriky MSCI najdete ZDE.

S výběrem fondů vám nejlépe pomůže investiční poradce placený přímo vámi. Neváhejte se tak na mě obrátit. Já a můj tým jsme vám k dispozici v sekci Kontakty.

Marek Odehnal, MBA
Autor: Marek Odehnal, MBA

Měníme styl investování v Česku! Naší misí je všeobecné nahrazení přístupu, kdy vám finanční poradci, bankéři nebo prodejci různých dluhopisů či zlata jen udávají svoje "zboží" za provizi. Svou vizi naplňujeme díky transparentnímu modelu přímého honoráře od klienta za expertizu, skutečné poradenství a nezávislý přístup.

Jak je běžné například u advokátů a jak je běžné u investičního poradenství v USA, Velké Británii nebo Švýcarsku. Poradenství jako řemeslo, ne obchod. Svou odbornost stavíme i na maximální specializaci a fokusu - řešíme s klienty pouze a jen investice.

V neposlední řadě je to pak osobní investiční příklad zakladatele firmy Marka Odehnala, který je sám úspěšných investorem-rentiérem a nebojí se o toto know-how a zkušenosti podělit se svými klienty.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

"JAK INVESTUJÍ SVĚTOVÍ MILIARDÁŘI?"

zpracováním osobních údajů