POJIŠTĚNÍ AUTA - jak ušetřit a na co si dát pozor?
19. 02. 2019

POJIŠTĚNÍ AUTA - jak ušetřit a na co si dát pozor?

Pojištění auta, minimálně pak zákonné povinné ručení, se týká každého motoristy. Pojďme se tedy společně podívat, co všechno byste měli vědět, na co si dát pozor a jestli se vám vyplatí si pojistku sami “naklikat” na internetu, nebo se i v případě takto základní pojistky obrátit na odborníky.

Obecně platí, že autopojištění je komodita (ne tak už pojištění majetku a odpovědnosti, tam jsou niance zásadnější), standardizovaný produkt, k jehož samotnému sjednání až tak poradce nepotřebujete. Musíte ale vědět co a jak. A vzít v potaz situace, kdy vám asistence odborníka nesmírně pomůže.

BEZEŠKODNÍ PRŮBĚH JAKO ZÁKLAD DOBRÉ CENY

První věc k uvědomění si jsou tzv. "bonusy" - měsíce odježděné bez nehody. Čím víc jich máte, tím levnější pojistka. Řada začínajících řidičů proto pojistku píše na rodiče, aby dosáhli na lepší cenu. Kromě rizika, že v případě nehody zkazí historii rodiči, vlastní pojistce stejně neutečou - dřív nebo později si ji na sebe budou muset udělat a první roky holt vždy budou dražší.

Obecně platí, že po 3 letech bez nehody už pojišťovny začnou cenu pojistky snižovat. Pozor také na to, že až na výjimky nelze převádět měsíce z IČO na RČ a naopak, stejně tak např. z motorky/kamionu na "osobák", a že v případě auta na leasing se můžou měsíce počítat této společnosti, ne vám.

ŠKODY NA ZDRAVÍ JSOU ZÁVAŽNĚJŠÍ NEŽ ZNIČENÉ AUTO

Jaký zvolit limit krytí? Tento parametr se uvádí vždy ve tvaru např. 70 mil. Kč/70 mil. Kč a znamená to limit na odškodění za újmy na zdraví/majetku. A přesně na takový limit jako minimum, v lepším případě ještě 100/100, rozhodně apeluju. Ze zákona je odškodnění za závažnou újmu na zdraví přes 10 mil. Kč na osobu a počty u plného auta/autobusu jsou pak zřejmé. Na tomto tak rozhodně nešetřete!

Co je to havarijní pojištění? Z něho se platí vlastní havárie, odcizení auta, vandalismus nebo škody způsobené živly (spadlý strom, krupobití apod.). Zde se naopak ušetřit dá - každý rok až dva se nebojte říct si o snížení ceny - čím má auto najeto víc kilometrů a zároveň klesá jeho cena, tím nižší může být cena pojistky. Stejně tak vyšší spoluúčast (kolik ze škody zaplatíte ze svého) sníží cenu pojištění.

HAVARIJNÍ POJIŠTĚNÍ A POJIŠTĚNÍ SKLA

Pozor taky na správné určení ceny auta - doporučuju si najít podobné auto např. na www.tipcars.cz a podle toho stanovit přibližnou cenu do smlouvy. Neměla by být výrazně nižší (potom může pojišťovna zaplatit při škodě míň) ani vyšší (potom platíte zbytečně víc, ale danou cenu při “totálce” stejně nedostanete). Pozor taky na cenu s nebo bez DPH v případě podnikatelů.

Na čem ušetřit najisto? Pojištění skla, které vůbec nepotřebujete. Pojištění by totiž mělo být o ne o tom, jak často se dané škody dějí, ale jak velký to pro vás bude finanční průšvih. A právě jen na takové věci se pojistit, ostatní pojistky nepotřebujete a nastálé situace řešíte z "železné rezervy". Pojištění skla je mmj. drahé vůči limitu krytí, protože pojišťovny s tím při vyšetřování a výplatě mají stejně práce jako s velkými nehodami a tento čas si nechají zaplatit.

Jestli si přikupovat asistence nebo ne je čistě na tom, jak auto konkrétně využíváte. Pokud jste podnikatel nebo jezdíte často, tím spíš do zahraničí, tak neváhejte. Jestli s autem jedete jednou za týden nakoupit do "obchoďáku", je to nejspíš zbytečné. Obecně bývají v balíčcích standardně věci jako odtah po nehodě, někdy pak střet se zvěří, píchnutí gumy apod.

POMOC S DOŘEŠENÍM NEHODY JAKO PŘIDANÁ HODNOTA PORADCE

Závěrem kýžená odpověď, zda musíte i kvůli autopojištění za poradcem. Pokud vám pojistku jenom uzavře, tak ne a podle tohoto návodu si zvládnete "naklikat" na internetu sami. Chleba se ale láme v momentě dopravní nehody. Papírování je složité a časově náročné, stejně tak řešení náhradního auta apod.

Pokud vám toto zařídí poradce, tak se rozhodně vyplatí jít i s na první pohled banální pojistkou za ním a někdy si i o něco málo připlatit. V praxi to pak pro vás řeší buď zvláštní oddělení tzv. likvidací v rámci dané poradenské společnosti, nebo daný poradce spolupracuje s externí firmou, která pro jeho klienty tyto pojistně-právní věci vyřeší (např. právní poradna EUCS).

Marek Odehnal, MBA
Autor: Marek Odehnal, MBA

Měníme styl investování v Česku! Naší misí je všeobecné nahrazení přístupu, kdy vám finanční poradci, bankéři nebo prodejci různých dluhopisů či zlata jen udávají svoje "zboží" za provizi. Svou vizi naplňujeme díky transparentnímu modelu přímého honoráře od klienta za expertizu, skutečné poradenství a nezávislý přístup.

Jak je běžné například u advokátů a jak je běžné u investičního poradenství v USA, Velké Británii nebo Švýcarsku. Poradenství jako řemeslo, ne obchod. Svou odbornost stavíme i na maximální specializaci a fokusu - řešíme s klienty pouze a jen investice.

V neposlední řadě je to pak osobní investiční příklad zakladatele firmy Marka Odehnala, který je sám úspěšných investorem-rentiérem a nebojí se o toto know-how a zkušenosti podělit se svými klienty.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

"JAK INVESTUJÍ SVĚTOVÍ MILIARDÁŘI?"

zpracováním osobních údajů