KONČÍ POPLATKY ZA PLATBY V EU. Jak to využít na dovolené?
22. 01. 2019

KONČÍ POPLATKY ZA PLATBY V EU. Jak to využít na dovolené?

Jednotný evropský trh přináší po zrušení hlasového a datového roamingu v rámci zemí EU další, pro každého občana velmi příjemnou novinku – zrušení bankovních poplatků (a nevýhodných kurzů při platbě kartou/výběru z bankomatu) mezi zeměmi, které mají a nemají jako svou měnu euro.

Nejdřív si řekněme, jaká je situace teď. Pokud posíláte/přijímáte platbu do/z jiné země EU, říká se tomu SEPA platba. To využívají např. lidé komunikující se Slovenskem nebo Češi na dovolené. Poplatek za každou takovou platbu se pohybuje od cca. 20 Kč (menší banky jako Fio nebo Air Bank) až po cca. 200 Kč a víc u tradičních bankovních "dinosaurů".

BANKÁM VYPADNE JEDEN ZDROJ PŘÍJMU

Nové nařízení EU má ale smazat rozdíly mezi platbami "doma" a "venku" a podpořit nákupy a obchod v zemích EU mimo eurozónu (= kde se zatím neplatí eurem). Toto nařízení se týká jak běžných účtu, tak firemních účtu a uvnitř eurozóny už platí přes 10 let.

Bankám tak vypadne další zdroj příjmu (např. Česká spořitelna vydělá na poplatcích za zahraniční platby 150 milionu Kč ročně, přičemž 90% všech transakcí se týká eura). Budou si tak muset výpadek příjmu kompenzovat jinde, např. optimalizací nákladů.

PLATBY KARTOU NA DOVOLENÉ PŮJDOU V KORUNÁCH

A kdy tato revoluční novinka začně platit? Nejzazší termín pro všechny banky je 15.12.2019. Např. taková mBanka už ale novinku zavedla nyní. Má však jeden z nejméně výhodných kurzů měny a tak se nevyplatí si zakládat účet jen kvůli tomuto. Podle mého názoru budou menší banky konec placených SEPA plateb zavádět už během pár týdnů až měsíců.

A jak je to s těmi bankomaty a platbami na dovolené? V rámci směrnice najdeme i novou službu "Dynamic Currency Conversion". To není nic menšího, než možnost platby tuzemskou kartou po celé EU přímo v Kč nebo možnost vybrat si před platbou z více kurzů a zvolit si ten nejvýhodnější. A toto se právě týká i výběrů z bankomatů – oceníte např. na letištích. Na tuto novinku se pak můžeme těšit v celé EU nejpozději do 2 let.

Marek Odehnal, MBA
Autor: Marek Odehnal, MBA

Měníme styl investování v Česku! Naší misí je všeobecné nahrazení přístupu, kdy vám finanční poradci, bankéři nebo prodejci různých dluhopisů či zlata jen udávají svoje "zboží" za provizi. Svou vizi naplňujeme díky transparentnímu modelu přímého honoráře od klienta za expertizu, skutečné poradenství a nezávislý přístup.

Jak je běžné například u advokátů a jak je běžné u investičního poradenství v USA, Velké Británii nebo Švýcarsku. Poradenství jako řemeslo, ne obchod. Svou odbornost stavíme i na maximální specializaci a fokusu - řešíme s klienty pouze a jen investice.

V neposlední řadě je to pak osobní investiční příklad zakladatele firmy Marka Odehnala, který je sám úspěšných investorem-rentiérem a nebojí se o toto know-how a zkušenosti podělit se svými klienty.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

"JAK INVESTUJÍ SVĚTOVÍ MILIARDÁŘI?"

zpracováním osobních údajů