JAK NA POJIŠTĚNÍ DOMOVA? - tipy & triky z praxe
10. 05. 2019

JAK NA POJIŠTĚNÍ DOMOVA? - tipy & triky z praxe

Každý asi podvědomě tuší, že svůj domov by si měl pojistit. Neví ale přesně jak. Neví, co je důležité, a co naopak zbytečné. Neví, na co si dát pozor. Tento článek vám přináší jednoduchého průvodce, podle kterého si zvládnete správně pojistit svoje bydlení. Jsou v něm mé letité zkušenosti z doby, kdy jsem fungoval jako pojišťovací poradce.

Nejdůležitější věc hned na úvod - je potřeba rozlišit, co je domácnost, a co stavba. Domácnost je všechno vaše vybavení - elektronika, oblečení, nádobí, nábytek, cennosti… Prostě všechno, co si při stěhování vezmete sebou. Toto si pojistíte jako domácnost. Naopak, stěny bytu/domu, zabudovaná kuchyňská linka nebo okna, to vše spadá do pojištění nemovitosti. Jednoduchou vizualizaci, jak to správně rozlišit, najdete v přiloženém videu.

SPRÁVNĚ NASTAVTE CELKOVOU ČÁSTKU DOMÁCNOSTI

Druhou nejdůležitější věcí je nastavit správně částku, na kolik se to všechno pojistí. Nezapomeňte, že všechno výše uvedené si musíte pojistit na ceny, za které byste museli např. v při požáru koupit všechno nové. Je třeba i pravda, že máte starší nábytek, který dnes stojí už minimum. Ale, když budete muset byt vybavovat kompletně znova, musíte jít třeba do IKEA a koupit všechno za nové ceny.

Navíc, když celková částka bude skutečně menší, než objektivní reálná hodnota celé nové domácnosti, může vám pojišťovna vyplatit míň - je totiž tzv. podpojištění. Nezapomeňte ani na "věci v nebytových prostorech" (např. jízdní kola ve sklepě) - toto se někdy řeší v rámci domácnosti, někdy se k tomu musí připojistit zvlášť. Zeptejte se na to, ať vám to tam nechybí.

Stejně tak se zeptejte i na asistenční služby, které máte v ceně pojistky. Zámečník, topenář nebo prodloužená záruka na spotřebiče zdarma se v případě nehody budou hodit. Poslední věc: jakou zvolit spoluúčast (= kolik ze škody platím ze svého). Jestli máte na účtu dostatečnou rezervu "pro strýčka příhodu", je lepší zvolit vyšší - cena pojistky se tak sníží. 

A jdeme na samotnou stavbu. Na internetu můžete najít celkem tři typy cen - časová, reprodukční a tržní. A teď se v tom vyznat! Pro účely pojištění se vždycky řeší reprodukční. To je hodnota stavby, za kterou se postaví od základů znovu, bez ohledu na lokalitu. Je tak jedno, jestli luxusní vila stojí v prominentní městské části, nebo v "horní dolní". Její stavební cena je vždycky stejná. Kalkulačky pojišťoven v tomto sami nabídnout optimální hodnotu. 

Vliv na cenu pojistky má taky povodňová zóna. Logicky, když je poblíž řeka, riziko je větší a pojišťovna si ho nechá zaplatit. Víte ale, že je rozdíl mezi povodní a záplavou? Záplava nevzniká z rozvodněné řeky, ale jinak. Například při přívalových deštích, kdy přetečou kanály. A hned máte vyplavený sklep. I přesto, že není kolem řeka široko daleko.

POVODEŇ NENÍ ZÁPLAVA

A naopak, jestli bydlíte v paneláku, není třeba toto řešit a nechte si povodeň/záplavu z pojistky vyjmout. Zase něco ušetříte. Jestli máte samostatnou garáž, většinou se pojišťuje zvlášť. Ale raději si to ověřte. No a jak je to v bytových domech? Musím si byt pojišťovat zvlášť? Ano, logika říká, že je pojištěný v rámci pojištění budovy. A tu zařizoval Výbor domu. V praxi se ale toto velmi těžko rozlišuje, která stěna patří do které pojistky.

Proto si byt pro klid duše raději pojistěte taky - většinou je to poměrně levné. Navíc, jestli máte hypotéku, banka po vás pojistku bytu bude chtít tak jako tak, v rámci tzv. "vinkulace" (když se s nemovitostí něco stane, dokud ji nesplatíte, patří bance, a stejně tak i plnění z pojistky).

Audio přepis článku jako MP3 podcast poslouchejte zde: https://soundcloud.com/marek-odehnal/jak-na-pojisteni-domova

Marek Odehnal, MBA
Autor: Marek Odehnal, MBA

Měníme styl investování v Česku! Naší misí je všeobecné nahrazení přístupu, kdy vám finanční poradci, bankéři nebo prodejci různých dluhopisů či zlata jen udávají svoje "zboží" za provizi. Svou vizi naplňujeme díky transparentnímu modelu přímého honoráře od klienta za expertizu, skutečné poradenství a nezávislý přístup.

Jak je běžné například u advokátů a jak je běžné u investičního poradenství v USA, Velké Británii nebo Švýcarsku. Poradenství jako řemeslo, ne obchod. Svou odbornost stavíme i na maximální specializaci a fokusu - řešíme s klienty pouze a jen investice.

V neposlední řadě je to pak osobní investiční příklad zakladatele firmy Marka Odehnala, který je sám úspěšných investorem-rentiérem a nebojí se o toto know-how a zkušenosti podělit se svými klienty.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

"JAK INVESTUJÍ SVĚTOVÍ MILIARDÁŘI?"

zpracováním osobních údajů