2023: Rok technologií a vysokých úrokových sazeb
18. 01. 2024

2023: Rok technologií a vysokých úrokových sazeb

Ačkoliv to tak při pohledu na zprávy nemusí vypadat, loňský rok (především díky mohutnému finiši) nakonec dopadl výnosově skvěle. Minimálně z pohledu kapitálových trhů.

Hlavní akciový index S&P 500 dosáhl výnosu výrazně přes 20%. O něco menší výnosy si pak připsal index celosvětový, evropský a japonský, zatímco jako poraženého můžeme opět uvést takzvané "mladé trhy” emerging markets (a to i přes dobrou výkonnost Indie), tažené výrazně dolů ekonomickými problémy Číny.

Z pohledu akcií bylo jasným tématem loňska AI a masové rozšíření aplikací umělé inteligence k široké veřejnosti. Asi málokdo si zatím nevyzkoušel textový fenomén ChatGPT nebo nežasl nad úchvatnými obrázky z Midjourney. 

Hlavní monetizace je ale teprve před námi. Tento trend navíc opět zdůraznil historicky bezprecedentní koncentraci výnosů i tržní kapitalizace amerického akciového indexu jen do několika technologických firem.

 

Technologické akcie válcovaly trh

Takzvané uskupení “Magnificent 7” dnes tvoří , Amazon, Microsoft, Alphabet, Meta Platforms, Tesla a Nvidia. A proč je právě Nvidia aktuálním vítězem? 

Máme tu totiž dva hlavní technologické trendy příštích let - umělou inteligenci a virtuální/rozšířenou realitu. V prvním spolu soupeří o tržní nadvládu Microsoft a Google (Alphabet), v druhém Facebook (Meta) a . A všichni predikují budoucí tržby a zisky.

Kdo má ale z této novodobé zlaté horečky tržby a zisky už nyní? Právě Nvidia, jakožto exkluzívní dodavatel čipových řešení všem těmto gigantům. Je to podobné, jako tehdy na Klondiku. Někdo zlato našel, někdo ne. 

Kdo ale vydělal vždy? Prodejce krumpáčů a lopat.. Zbytek indexu tak teprve bude dohánět aktuální lídry. S trhy výrazně nepohnula ani menší jarní bankovní krize, protože nešlo o systémový problém, ale o specifickou záležitost vesměs jen třech menších amerických bank.

 

Vysoké úrokové sazby hrály prim

Jediné menší korekce na akciích jsme se dočkali začátkem podzimu, kdy výnos na americkém desetiletém státním dluhopisu překročil 5%. Pokud jste například velký penzijní fond, rádi přesměrujete peníze z dividendových akcií s polovičním výnosem a rizikem do defacto bezrizikové investice a uzamknete si dvě dekády neviděné výnosy na dlouhou dobu. 

Proto ten přeliv kapitál z akcií do dluhopisů. S výhledem na snižování úrokových sazeb hlavními centrálními bankami v letošním roce ale symetricky klesají i výnosy na dluhopisech i to stálo za “Santa Claus Rally” na konci roku.

Právě dluhopisy tak můžou letos patřit mezi vítěze, protože jejich nárůst ceny v případě rychlého snižování sazeb může být pro investora mnohem zajímavější, než samotné inkasované úroky.

Snižování úrokových nákladů pomůže i realitnímu trhu, který právě spolu s dluhopisy loni výrazně trpěl v tomto tisíciletí neviděnými úrokovými sazbami.

 

Zlato a Bitcoin zabodovali

Velmi dobře se dařilo zlatu, které už několik měsíců drží svá historická cenová maxima nad úrovní 2000 USD za trojskou unci. Psychologicky k tomu přispěla geopolitická nejistota s pokračující válkou na Ukrajině i novým konfliktem v pásmu Gazy, oba nicméně lokální a proto nemající na světovou ekonomiku a trhy velký dopad. 

S globálně klesající inflací tak nejspíš i zlato opět půjde s cenou dolů. V absolutních číslech byl ale loňským vítězem Bitcoin, který přidal přes 150% a "kryptozima" tak je zřejmě už minulostí. 

Růstu pomohla jednak právě vlna nárůstu akcií IT firem, se kterými je kurz Bitcoinu poměrně dost korelován, jednak blížící se (a nyní už spuštěné) první burzovně obchodované fondy ETF na spotovou cenu pro širokou veřejnost.

A v neposlední řadě i tzv. "halving" (snížení odměny těžařům na polovinu) na jaře letošního roku, který se opakuje zhruba každé 4 roky a ze své podstaty zatím vždy nastartoval nový býčí trh na tomto digitálním aktivu.

 

Nový rok tak opět přinese řadu výzev i příležitostí. Jako vždy je tak potřeba být připravený na různé scénáře vývoje a držet se své předem naplánované investiční strategie.

Marek Odehnal, MBA
Autor: Marek Odehnal, MBA

Měníme styl investování v Česku! Naší misí je všeobecné nahrazení přístupu, kdy vám finanční poradci, bankéři nebo prodejci různých dluhopisů či zlata jen udávají svoje "zboží" za provizi. Svou vizi naplňujeme díky transparentnímu modelu přímého honoráře od klienta za expertizu, skutečné poradenství a nezávislý přístup.

Jak je běžné například u advokátů a jak je běžné u investičního poradenství v USA, Velké Británii nebo Švýcarsku. Poradenství jako řemeslo, ne obchod. Svou odbornost stavíme i na maximální specializaci a fokusu - řešíme s klienty pouze a jen investice.

V neposlední řadě je to pak osobní investiční příklad zakladatele firmy Marka Odehnala, který je sám úspěšných investorem-rentiérem a nebojí se o toto know-how a zkušenosti podělit se svými klienty.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

"JAK INVESTUJÍ SVĚTOVÍ MILIARDÁŘI?"

zpracováním osobních údajů