Úvod do komodit - zlato, ropa a ti druzí
13. 06. 2020

Úvod do komodit - zlato, ropa a ti druzí

S nejznámějšími komoditami se setkáváme jak v médiích, tak v reálném životě. V dnešním článku si ukážeme, co chápat jako komoditu, jaké je jejich základní dělení a jakým způsobem můžeme do komodit investovat.

Co je to vlastně komodita? Je to surovina, která má za všech okolností stejné vlastnosti a při jejím pořízení jde takřka výhradně jen o cenu. V běžném životě jsou to mobilní tarify, dodávky elektřiny a plynu nebo třeba pečivo v obchodě.

 

Jak komodity rozdělujeme?

Ve finanční branži je to například povinné ručení na auto - ano, asistence a servis se u různých pojišťoven liší, ale samotná pojistka je vždycky stejná - porovnáváme jen limity krytí a právě cenu.

Jaké je základní dělení tradičních komodit? Jsou to v první řadě drahé kovy, které se používají v průmyslu - v menší míře tradiční zlato, v primární pak stříbro, meď, platina nebo paladium. Samozřejmě i "obyčejné" kovy jako například hliník.

Dále jsou to pak zemědělské komodity. To je například pšenice, káva, kakaové boby, dobytek nebo dřevo. Nakonec to jsou "paliva" - ropa, uhlí, zemní plyn, stlačený vodík apod. Komodity pro hospodářské využití se obchodují na komoditních burzách (forwardy), v investičním světe pak přes tzv. virtuální kontrakty (futures) - žádný komoditní investor, nebo lépe řečeno trader-spekulant, pochopitelně nemá barely ropy u sebe doma :)

A jak tedy můžete do komodit investovat? Buď nákupem fyzického zlata/stříbra v podobě slitků/mincí (o tom si povíme víc v samostatném článku) nebo jako defacto do úplně čehokoliv - přes podílový fond nebo indexové ETF.

 

Investice do komodit jen jako koření

Takový fond pak nakupuje a prodává ve velkém právě výše zmíněné burzovní komoditní kontrakty a zbytek drží v hotovosti. V Česku existuje několik fondů, které jsou měnově zajištěné do české koruny a investovat se do nich dá už 500 Kč/měsíčně. Na závěr se sluší zmínit všeobecnou investorskou poučku, že komodity by měly tvořit maximálně 10% portfolia - jako jeho doplněk.

Jejich vývoj jde většinou proti trhu a když tradiční nástroje jako akcie a dluhopisy padají, komodity (hlavně zlato) jde nahoru (a platí to i v obdobích velmi vysoké inflace), přesto na komoditách žádný z nejbohatších lidí na světě nezbohatl. Jejich zdrojem jmění jsou v drtivé většině právě akcie firem, které vybudovali.

 

PS: Chcete nekonečnou rentu? Proč se neinspirovat v zahraničí. Ukážu vám konkrétní portfolia světových nadací. Stáhněte si E-book a nechte se inspirovat.

Marek Odehnal, MBA
Autor: Marek Odehnal, MBA

Měníme styl investování v Česku! Naší misí je všeobecné nahrazení přístupu, kdy vám finanční poradci, bankéři nebo prodejci různých dluhopisů či zlata jen udávají svoje "zboží" za provizi. Svou vizi naplňujeme díky transparentnímu modelu přímého honoráře od klienta za expertizu, skutečné poradenství a nezávislý přístup.

Jak je běžné například u advokátů a jak je běžné u investičního poradenství v USA, Velké Británii nebo Švýcarsku. Poradenství jako řemeslo, ne obchod. Svou odbornost stavíme i na maximální specializaci a fokusu - řešíme s klienty pouze a jen investice.

V neposlední řadě je to pak osobní investiční příklad zakladatele firmy Marka Odehnala, který je sám úspěšných investorem-rentiérem a nebojí se o toto know-how a zkušenosti podělit se svými klienty.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

"JAK INVESTUJÍ SVĚTOVÍ MILIARDÁŘI?"

zpracováním osobních údajů