PODVODNÉ E-SHOPY - jak nepřijít o peníze?
25. 08. 2019

PODVODNÉ E-SHOPY - jak nepřijít o peníze?

Zahraniční e-shopy lákají svými cenami i širokou nabídkou zboží. Pokud si ale nebudete dávat pozor, můžete v nich přijít o peníze. Totéž navíc platí i o řadě českých e-shopů. Jaké jsou varovné znaky podvodného e-shopu a kde hledat ověřené informace? Dozvíte se v mém dnešním článku.

Hned první věc, která by vás měla trknout, je nezabezpečená doména (před adresou webu nenajdete HTTPS, ikonku "zámečku"). Toto je standard u všech seriozních webů, které pracují s platbami kartou nebo osobními údaji.

Dále, nabízejí zboží automaticky ve slevách, často i vyšších než 50%. Navíc jsou popisky zboží často psané velmi špatnou češtinou/angličtinou po stránce gramatiky, nebo jde často dokonce o mix různých jazyků. Perličkou je pak například sekce s módou a obuví, kde se můžete setkat s kolekcí "samčí a samičí obuvi" :)

DETAILY, KTERÝM VĚNOVAT POZORNOST

K dalším podezřelým znakům patří špatný název společnosti v prohlížeči nebo nefunkční linky na sociální sítě e-shopu, případně pokud vedou někam úplně jinam. Trošku obtížnější je to v případě identifikace dopravy zdarma.

Například AliExpress dopravu zdarma po celém světě nabízí, ale zde je to dané jeho velikostí a tzv. úsporami z rozsahu na straně nákladů. U menšího e-shopu je ale vždycky podezřelé, pokud má něco velkého a těžkého putovat přes celý svět a nikdo nechce nic za poštovné.

Mezi další příznaky toho, že byste měli při nákupu zpozornět, patří chybějící kontakty na e-shop (telefon a email, na stránce najdete pouze webový formulář) nebo platba pouze kartou, případně pokud o e-shopu nenajdete na internetu vůbec žádné recenze.

PLATBY MŮŽETE REKLAMOVAT U SVÉ BANKY

Nemusí vás varovat ani průběh nákupu. Ten je totiž často naprosto standardní, problém pak ale nastává, když na výpisu k vaší kartě najdete transakce v čínských juanech nebo jiné asijské měně. Často se také stává, že doručené zboží (například oblečení) jen vzdáleně připomínám barvou a střihem to, co jste si objednali podle obrázků na webu.

Jak ale postupovat, pokud už se vám nějaká taková transakce povede? Když zboží nepřijde vůbec nebo jde o prokazatelný padělek, můžete platbu reklamovat u své banky. A samozřejmě okamžitě zablokujte vaší kartu, protože k ní má podvodný e-shop už přístup. Jako nejlepší prevence pak platí prověřit si potenciální místo nákupu u České obchodní inspekce: https://www.coi.cz/pro-spotrebitele/rizikove-e-shopy/

Marek Odehnal, MBA
Autor: Marek Odehnal, MBA

Měníme styl investování v Česku! Naší misí je všeobecné nahrazení přístupu, kdy vám finanční poradci, bankéři nebo prodejci různých dluhopisů či zlata jen udávají svoje "zboží" za provizi. Svou vizi naplňujeme díky transparentnímu modelu přímého honoráře od klienta za expertizu, skutečné poradenství a nezávislý přístup.

Jak je běžné například u advokátů a jak je běžné u investičního poradenství v USA, Velké Británii nebo Švýcarsku. Poradenství jako řemeslo, ne obchod. Svou odbornost stavíme i na maximální specializaci a fokusu - řešíme s klienty pouze a jen investice.

V neposlední řadě je to pak osobní investiční příklad zakladatele firmy Marka Odehnala, který je sám úspěšných investorem-rentiérem a nebojí se o toto know-how a zkušenosti podělit se svými klienty.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

"JAK INVESTUJÍ SVĚTOVÍ MILIARDÁŘI?"

zpracováním osobních údajů