OBÁLKOVÁ METODA SPOŘENÍ – INSPIRACE PRO VÁS
25. 05. 2019

OBÁLKOVÁ METODA SPOŘENÍ – INSPIRACE PRO VÁS

Obálkovou (nebo hrníčkovou) metodu spoření používaly už naše babičky. Pojmenuji si cíl a odkládám si na něj. Tento způsob je však překvapivě účinný i dnes a to především na kratší období a menší cíle. Jsou to pak především tyto tři konkrétní situace:

Potřebuji si vytrénovat osobní finanční disciplínu

V tomto případě si založte zvláštní spořící účet u některé z menších bezpoplatkových bank (např. Fio banka, Equa banka apod.) a tam si odkládejte na konkrétní cíl. Smyslem je, že tyto peníze nemáte na očích na hlavním účtu a tak je menší pravděpodobnost, že je utratíte za něco jiného.

S tím bezprostředně souvisí druhá věc. Jak už jsme si říkali v tomto článku, lidé daleko víc a impulsivněji utrácí při platbě kartou než v hotovosti. A protože ke spořícím účtům kartu nemáte, je to další pojistka proti sobě samým.

Kratší a menší cíl (např. nákup spotřebičů)

Pokud si potřebujete naspořit například na novou ledničku, televizi nebo ojeté auto, opět nepotřebujete žádný sofistikovaný investiční plán a postačí staré dobré "hrníčkové" spoření. Pokud jde totiž o (tý)denní výdaje, v těch se stejně vyznáte nejlíp sami a není asi představitelné, aby s vámi chodil bankéř nebo poradce po všech nákupech :)

Cíle do 3 let

Jestli si potřebujete naspořit na něco v krátkém čase, tak stejně žádnou seriozní investici nevymyslíte. Akcie i dluhopisy sice nabídnout vyšší výnosy, ale potřebují čas. Právě proto pro každý váš vzdálenější cíl například 15-20 let už investiční plán potřebujete, aby se mohlo využít efektu tzv. složeného úročení ("úroků z úroků").

Můj tip pro vás je spořící účet u Airb bank, který si založíte snadno online zde a kde si ty zmíněné obálky můžete skutečně virtuálně vytvořit a posílat si tak peníze na konkrétní účel. A vizualizace je, jak známo, mocná čarodějka.

Audio podcast jako MP3 zde ➡️ https://soundcloud.com/marek-odehnal/obalkova-metoda-sporeni

Marek Odehnal, MBA
Autor: Marek Odehnal, MBA

Měníme styl investování v Česku! Naší misí je všeobecné nahrazení přístupu, kdy vám finanční poradci, bankéři nebo prodejci různých dluhopisů či zlata jen udávají svoje "zboží" za provizi. Svou vizi naplňujeme díky transparentnímu modelu přímého honoráře od klienta za expertizu, skutečné poradenství a nezávislý přístup.

Jak je běžné například u advokátů a jak je běžné u investičního poradenství v USA, Velké Británii nebo Švýcarsku. Poradenství jako řemeslo, ne obchod. Svou odbornost stavíme i na maximální specializaci a fokusu - řešíme s klienty pouze a jen investice.

V neposlední řadě je to pak osobní investiční příklad zakladatele firmy Marka Odehnala, který je sám úspěšných investorem-rentiérem a nebojí se o toto know-how a zkušenosti podělit se svými klienty.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

"JAK INVESTUJÍ SVĚTOVÍ MILIARDÁŘI?"

zpracováním osobních údajů