MULTIBANKING - co to je a k čemu je to dobré?
05. 02. 2019

MULTIBANKING - co to je a k čemu je to dobré?

Za tímhle moderním slovem se skrývá zbrusu nová služba českých bank. Jednoduše řečeno, pokud máte víc různých účtů, můžete je všechny ovládat z jednoho místa. Ne všechny banky už se ale účastní se vším všudy.

Za tuhle užitečnou službu můžeme poděkovat evropskému nařízení s tajemnou zkratkou PSD2. To platí od loňského roku a nařizuje bankám (samozřejmě, jen se svolením klienta) otevřít váš účet jiným bankám nebo i vybraným, licenčně schváleným třetím stranám (fintech společnosti).

PRAKTICKÉ VYUŽITÍ V KAŽDODENNÍM ŽIVOTĚ

A k čemu je to dobré? Jsou to hlavně tři oblasti. V rámci správy osobních účtů můžete z jednoho přihlášení zadávat platební příkazy, kontrolovat všechny zůstatky nebo spravovat trvalé příkazy.

Snadnější bude i vyřízení úvěru/půjčky. Daná instituce si tak bude moct sama vytáhnout výpisy z účtu při posuzování příjmů a nebudete to tak muset složitě lovit v internetovém bankovnictví. Z mé zkušenosti se na tomto kroku často vyřízení na čas zaseklo :) S tímto mají v plánu pracovat například Zonky.

A v neposlední řadě toho pro svůj užitek můžete využít u aplikací na správu osobních financí. Ty si sami např. výdaje hrazené kartou rozřadí do kategorií jako jídlo, tankování apod. a vy tak budete mít přehled o tom, za co utrácíte. Právě nutnost „ručního zápisu“ je z mé poradenské praxe hlavním důvodem, proč si přehledy většina lidí nevede.

KTERÉ BANKY UŽ MULTIBANKING PODPORUJÍ?

Funkci už podporuje aplikace Spendee, alternativami můžou být Wallet nebo Richee od banky Creditas, od které máte v aplikaci navíc spořící účet s pěkným úrokem 1,5% p.a., bez jakýchkoliv podmínek.

A jak jsou na tom aktuálně jednotlivé české banky s podporou multibankingu?

Air Bank: připravuje
Creditas: funguje u některých bank
Česká spořitelna: podporuje, svůj chystá
ČSOB: podporuje
Equa banka: sdílí data, svůj multibanking zatím nemá
Fio: data sdílí, vlastní multibanking zatím nemá
Komerční banka: podporuje
mBank: nabízí sdílení dat, vlastní multibanking zatím nemá
Moneta Money Bank: multibanking podporuje, ale specificky
Era poštovní spořitelna: podporuje stejně jako ČSOB
Raiffeisenbank: multibanking spustí v polovině roku 2019

Marek Odehnal, MBA
Autor: Marek Odehnal, MBA

Měníme styl investování v Česku! Naší misí je všeobecné nahrazení přístupu, kdy vám finanční poradci, bankéři nebo prodejci různých dluhopisů či zlata jen udávají svoje "zboží" za provizi. Svou vizi naplňujeme díky transparentnímu modelu přímého honoráře od klienta za expertizu, skutečné poradenství a nezávislý přístup.

Jak je běžné například u advokátů a jak je běžné u investičního poradenství v USA, Velké Británii nebo Švýcarsku. Poradenství jako řemeslo, ne obchod. Svou odbornost stavíme i na maximální specializaci a fokusu - řešíme s klienty pouze a jen investice.

V neposlední řadě je to pak osobní investiční příklad zakladatele firmy Marka Odehnala, který je sám úspěšných investorem-rentiérem a nebojí se o toto know-how a zkušenosti podělit se svými klienty.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

"JAK INVESTUJÍ SVĚTOVÍ MILIARDÁŘI?"

zpracováním osobních údajů