K ČEMU JSOU A JAK FUNGUJÍ PŘEDDŮCHODY?
11. 04. 2019

K ČEMU JSOU A JAK FUNGUJÍ PŘEDDŮCHODY?

Už jste někdy slyšeli o tzv. "předdůchodu"? Je to vlastně předčasná renta, kterou vám může začít vyplácet vaše penzijní společnost v situaci, kdy přijdete o práci pár let před oficiálním odchodem do důchodu a bude pro vás už obtížné si hledat novou práci.

Důležité je uvědomit si, že předdůchod NENÍ předčasný důchod (od státu). Je to jen dřívější čerpání svých vlastních úspor, ale s určitými benefity vůči státnímu penzijnímu systému.

Předdůchod lze čerpat pouze ze smlouvy tzv. "nového penzijka" = nových smluv uzavřených po roce 2013, případně převedených "starých penzijek" na nové. Přesně jde o doplňkové penzijní spoření, starší smlouvy se jmenují penzijní připojištění.

Předdůchod můžete čerpat maximálně 5 let a to minimálně 2 roky před oficiálním odchodem do důchodu. Zároveň platí, že musíte mít naspořeno dost peněz – vaše výsledná renta musí odpovídat minimálně 30% aktuální průměrné mzdy v Česku a to za každý rok, kdy předdůchod využíváte.

A jaké jsou ty benefity vůči státnímu penzijnímu systému? Určitě víte, že na důchod nemá nárok automaticky každý, ale musí mít odpracován určitý počet let (tomu se říká "vyloučená doba"). A předdůchod se do této doby počítá.

Nemusíte se tak bát, že když budete v pokročilém věku chvíli bez práce, nedosáhnete na nutnou dobu pracovního života. Druhý benefit je pak to, že během čerpání předdůchodu za vás platí povinné zdravotní pojištění stát.

Audio podcast jako MP3 poslouchejte zde: https://soundcloud.com/marek-odehnal/k-cemu-jsou-a-jak-funguji-predduchody

Marek Odehnal, MBA
Autor: Marek Odehnal, MBA

Měníme styl investování v Česku! Naší misí je všeobecné nahrazení přístupu, kdy vám finanční poradci, bankéři nebo prodejci různých dluhopisů či zlata jen udávají svoje "zboží" za provizi. Svou vizi naplňujeme díky transparentnímu modelu přímého honoráře od klienta za expertizu, skutečné poradenství a nezávislý přístup.

Jak je běžné například u advokátů a jak je běžné u investičního poradenství v USA, Velké Británii nebo Švýcarsku. Poradenství jako řemeslo, ne obchod. Svou odbornost stavíme i na maximální specializaci a fokusu - řešíme s klienty pouze a jen investice.

V neposlední řadě je to pak osobní investiční příklad zakladatele firmy Marka Odehnala, který je sám úspěšných investorem-rentiérem a nebojí se o toto know-how a zkušenosti podělit se svými klienty.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

"JAK INVESTUJÍ SVĚTOVÍ MILIARDÁŘI?"

zpracováním osobních údajů