CESTOVNÍ POJIŠTĚNÍ - na co si dát pozor?
12. 07. 2019

CESTOVNÍ POJIŠTĚNÍ - na co si dát pozor?

Začíná nám doba dovolených a tak je ten správný čas podívat se, jak mít správně nastaveno cestovní pojištění. Jak jsou na tom sporty? A nestačí mi jen kartička pojištěnce? Dozvíte se v mém dnešním článku.

Hned úvodem – existují dva typy cestovního pojištění – krátkodobé (to klasické dovolenkové) a dlouhodobé/celoroční (na pracovní cesty). My se dnes podíváme na to první. V první řadě si pořádně ohlídejte limity krytí – v základní verzích na internetu často bývají jen statisícové limity a to je kritiky málo. Jako příklad, co se nestalo mému bývalému šéfovi z mé bývalé firmy.

NENÍ SPORT JAKO SPORT

Lyžovačka ve Švýcarsku, nadvakrát zlomená noha, transport vrtulníkem ze svahu do nemocnice, drahá operace a nakonec transport do Česka. Celé se to blížilo 3 000 000 Kč a přesně tolik byl horní limit jeho vlastního cestovka. Proto doporučuju, nebojte se jít i výš.

Sporty v cestovku dělíme na rekreační, adrenalinové a nepojistitelné. Ty první jsou klasické plavání, lyžování, běžná turistika v rozumní nadmořské výšce apod. Adrenalinové sporty jako například surfing, potápění bez instruktora, snowboard apod je nutné při-pojistit, neboli, při-dat k tomu základu. Nepojistitelné sporty jsou pak opravdové extrémy jako různý paragliding, sjezdy extrémních řek, horolezectví a jiné.

Ty se pak musí pojistit u speciálních pojišťoven pro tyhle extrémní sportovní zážitky. V cestovku dále máte kryté zuby (nejen úrazově, ale i z hlediska ošetření zánětu apod.), pojištění zavazadel nebo tzv. Pobyt doprovázející osoby – když s vámi například jeden kamarád ze zájezdu zůstane na místě a nosí vám do nemocnice co je potřeba, má tento pobyt proplacený.

CESTOVKO NENAHRAZUJE JINÁ POJIŠTĚNÍ

Jakkoliv to vše vypadá skvěle, cestovko v žádném případě nenahrazuje plnohodnotné životní pojištění (kryje jen úrazové věci a ještě jen na malé částky, navíc invaliditu apod řešíte až v Česku) ani "pojistku na blbost" (velmi malé limity, "blbostka" platí po celé Evropě).

Na závěr, dva časté mýty, kterými mě v mé dřívější praxi argumentovali klienti, proč že vlastně cestovko nepotřebují řešit. Kartička zdravotní pojišťovny – v rámci toto vám ošetří jen to základní a nejnutnější, navíc pouze a jen v zemích Evropské unie. V jiných zemích Evropy máte smůlu. A navíc, nehradí se transporty. Stačí se posunout o pár odstavců výše a hned je jasné, že tady si někdo koleduje o průšvih.

Druhý argument se týkal cestovka, které už mají k platební kartě od své banky. Ano, ale opět s nízkými limity a velmi často i s podmínkou krytí, kdy rodina musí cestovat společně. Takže například na školním výletě v cizině, kde se svou ratolestí pochopitelně nebude přítomni, se pojištění nemusí vztahovat.

Cestovko je jedna z věcí, které si můžete v klidu srovnat a jednat přes internet, například ZDE Nezapomínejte ale na tyto důležité rady, jak si ho správně nastavit.

Audio podcast jako MP3 zde ➡️https://soundcloud.com/marek-odehnal/cestovni-pojisteni-na-co-si-dat-pozor

Marek Odehnal, MBA
Autor: Marek Odehnal, MBA

Měníme styl investování v Česku! Naší misí je všeobecné nahrazení přístupu, kdy vám finanční poradci, bankéři nebo prodejci různých dluhopisů či zlata jen udávají svoje "zboží" za provizi. Svou vizi naplňujeme díky transparentnímu modelu přímého honoráře od klienta za expertizu, skutečné poradenství a nezávislý přístup.

Jak je běžné například u advokátů a jak je běžné u investičního poradenství v USA, Velké Británii nebo Švýcarsku. Poradenství jako řemeslo, ne obchod. Svou odbornost stavíme i na maximální specializaci a fokusu - řešíme s klienty pouze a jen investice.

V neposlední řadě je to pak osobní investiční příklad zakladatele firmy Marka Odehnala, který je sám úspěšných investorem-rentiérem a nebojí se o toto know-how a zkušenosti podělit se svými klienty.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

"JAK INVESTUJÍ SVĚTOVÍ MILIARDÁŘI?"

zpracováním osobních údajů