4 ÚČTY A RODINNÝ ROZPOČET POD KONTROLOU
07. 06. 2019

4 ÚČTY A RODINNÝ ROZPOČET POD KONTROLOU

Existuje poměrně jednoduchý způsob, jak mít svůj rodinný rozpočet pod kontrolou. Zbytečně neutrácet. Mít vyřešenou "železnou rezervu". I plánované výdaje. Pravidelně pracovat na svých cílech v budoucnu. To vše vám pomůže vyřešit systém 4 účtů.

Jak funguje? U nějaké bezpoplatkové banky si založíte další účty, abyste měli celkem čtyři. A každý má svůj specifický účel. První, hlavní účet je ten, který už dnes používáte. Je to tzv. "průtokáč". Zde platíte běžné platby, trvalé příkazy apod. Je to jediný z účtů, ke kterému budete mít kartu. V podstatě točíte jen příjmy a výdaje. Jako tip dávám běžný účet u Air bank, kde při placení kartou máte dokonce i úrok. Stejný jako na jejich spořícím účtu.

NA REZERVU A PLÁNOVANÉ VÝDAJE MYSLETE DOPŘEDU

Druhý (a třetí účet) jsou spořící účty. První z nich je klasická "železná rezerva" - 3 až 6 měsíců rodinných příjmů jako pojistka pro ztrátu práce nebo nečekané výdaje (rozbitý spotřebič apod.). Ten si můžete vybrat libovolně kdekoliv, vyloženě podle úroku – pokud se nic nestane, máte peníze k dispozici a pomůže vám to aspoň trošku otupit ostré, zákeřné zuby inflace.

Třetí účet je opět spořící s úrokem. Sem si už na začátku roku pošlete (třeba z vánočních prémií nebo třináctého platu) výdaje, o kterých už teď víte, že vás v řádu měsíců čekají a kolik to bude. Letní a zimní dovolená, pojistka na auto, roční členství v nějakém klubu apod. Tyto peníze tak nebudete mít na očích (= na účtu s kartou) a nestane se tak, že byste je v nějaké "nákupní horečce" neuvážlivě utratili.

A opět, aspoň něco vám to bude vydělávat. Opět doporučuju Air bank, kde máte jedinečnou možnost vytvořit a pojmenovat si virtuální obálky právě pro tyto konkrétní situace.

NEUTRAŤTE LEHKOVÁŽNĚ SVÉ VÝNOSY Z INVESTIC

Čtvrtý a poslední účet je tzv. "přebytkový" účet. Tento účet je tady pro vaši budoucnost. Z tohoto účtu si posílejte vklady na pravidelnou měsíční investici/spoření, na vaše cíle. Stejně tak ho dejte jako transakční k výběru, pokud už máte nějaké investice, které vyplácí výnosy - kupóny z dluhopisů, některé podílové fondy nebo přímo konkrétní akcie vyplácející dividendu. Tyto výnosy si pak můžete posílat jako mimořádný vklad k pravidelné měsíční úložce a zase se o něco víc přiblížit svým cílům.

A proč na toto zvláštní účet? Když si výnosy budete posílat na běžný (transakční) účet s kartou, téměř jistě je utratíte :) I to je samozřejmě naprosto legitimní. Rozumně jste investovali a máte právo užít si své výnosy. Ještě moudřejší je ale nechat peníze pracovat v čase a užít si je sice později, ale naprosto v jiných částkách budoucího rentiéra.

Audio přepis článku jako MP3 podcast poslouchejte zde: https://soundcloud.com/marek-odehnal/4-ucty-a-rodinny-rozpocet-pod-kontrolou

Marek Odehnal, MBA
Autor: Marek Odehnal, MBA

Měníme styl investování v Česku! Naší misí je všeobecné nahrazení přístupu, kdy vám finanční poradci, bankéři nebo prodejci různých dluhopisů či zlata jen udávají svoje "zboží" za provizi. Svou vizi naplňujeme díky transparentnímu modelu přímého honoráře od klienta za expertizu, skutečné poradenství a nezávislý přístup.

Jak je běžné například u advokátů a jak je běžné u investičního poradenství v USA, Velké Británii nebo Švýcarsku. Poradenství jako řemeslo, ne obchod. Svou odbornost stavíme i na maximální specializaci a fokusu - řešíme s klienty pouze a jen investice.

V neposlední řadě je to pak osobní investiční příklad zakladatele firmy Marka Odehnala, který je sám úspěšných investorem-rentiérem a nebojí se o toto know-how a zkušenosti podělit se svými klienty.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

"JAK INVESTUJÍ SVĚTOVÍ MILIARDÁŘI?"

zpracováním osobních údajů